HTML

Kékcédula

A kék cédula nem veszett el, csak átalakult. A választások eredményeit befolyásoló "trükkök százai" eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, ám a választás egyenlősége megköveteli, hogy mindenki alkalmazhassa ezeket. Ha tudsz ilyet, oszd meg velünk: kekcedula [KUKAC] gmail [PONT] com

Friss topikok

Linkblog

Dupla töredékszavazatos csalás érvénytelen első fordulóval

2010.04.09. 09:34 mucin

Már 114000 felett (62449 fő az első fordulóra 52225 pedig a másodikra) jár az átjelentkezések száma, ami jóval több mint négy éve.

 

A már bemutatott csaláson (a töredékszavazatot megmentő második fordulós átjelentkezésen) kívül van egy másik trükk is a dupla szavazásra egyéniben.

 

A dupla töredékszavazatos csalásnál nem is próbálunk meg a második fordulóban győztesre szavazni (például mert nincsen egyéniben esélyes pártunk). Ennek előfeltétele, hogy olyan választókerületbe kérjük át magunkat ma délután négyig a második fordulóra, ahol érvénytelennek ígérkezik az első forduló. Ha valaki ilyenkor az első fordulóban máshol, érvényes de eredménytelen egyéni szavazatot ad le, és nem a később győztest támogatja (ami kis pártok esetén garantált ;), akkor a később vesztesre leadott egyéni első fordulós szavazatok felkerülnek az 5%-ot elért párt országos listájára kompenzációs voksként.

 

Ha kizárólag a második fordulóra átjelentkezett választókerületben az első fordulóban nem megy el a választásra jogosultak legalább 50%-a, akkor az egyéni választás érvénytelen, és az eredmények nem számítanak, azt megismétlik. A választási törvény szerint ilyenkor a második fordulóban mindenki indulhat, továbbá a második fordulóban leadott szavazatokból képződnek a vesztes jelöltek után járó országos kompenzációs listás töredékszavazatok.

 

Tehát ha előre meg tudjuk becsülni, hogy hol lesz érvénytelen az első forduló, akkor oda érdemes lehet átjelentkezni a második fordulóra. A közvélemény-kutatók 60% körüli részvételre számítanak (a Medián, a Tárki, a Nézőpont Intézet és a Szonda Ipsos 60% körüli becslésével ellentétben a Gallup a 2006-os részvételt megközelítő választói aktivitást prognosztizál), de természetesen nehéz ezt előre megbecsülni.

 

60%-os részvételt feltételezve a korábbi részvételi szórás alapján várható, hogy lesz érvénytelen első fordulós választókerület:

 

 

Az alábbi táblán láthatóak a 1998-2006 közötti renitens érdektelen választókerületek (1998-ban, 56% feletti országos részvétel mellett 31 érvénytelen választókerület volt):

 

 

A fenti listából kiemelten kezelendő Fejér megye 6-os választókerülete, Sárbogárd, mivel a mellet, hogy itt átlagosan 10%-kal maradt a részvétel az elmúlt három választáson, az egyéni mandátum sorsa is lefutott: biztos fideszes kerületnek ígérkezik (további részvételi statisztikák megszállottaknak).

 

Aki élni szeretne a dupla töredékszavazatos trükkel, az tartsa szem előtt, hogy ahol eredményes az első fordulós egyéni választás, az már sehol nem szavazhat a második fordulóban, ezért akkor az első fordulóra is át kell jelentkeznie.

 

Kis pártok csalói: irány Sárbogárdra (Fejér 6-os választókerület, MDF) vagy Dabasra  (Pest 14-es választókerület, LMP) átjelentkezni 25-ére ma négyig! ;)

 

Szólj hozzá!

Címkék: csalás közvélemény kutatás kis pártok átjelentkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://kekcedula.blog.hu/api/trackback/id/tr771906572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása