HTML

Kékcédula

A kék cédula nem veszett el, csak átalakult. A választások eredményeit befolyásoló "trükkök százai" eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, ám a választás egyenlősége megköveteli, hogy mindenki alkalmazhassa ezeket. Ha tudsz ilyet, oszd meg velünk: kekcedula [KUKAC] gmail [PONT] com

Friss topikok

Linkblog

Szavazatérék-optimalizálás

2010.02.02. 15:09 ILLED

Kirándulás

Abban nincs semmi, hogyha valaki éppen kirándul, nagyszülőknél, rokonoknál van a választások alatt és ott szeretne szavazni, ám a választási törvény ezt legalizáló szakasza (1997. évi C. törvény 104. §) szavazatérték-optimalizálásra is alkalmas kiskapu.

Hiszen elég, ha az ember megnézi, hol lesz a legszorosabb a verseny, és "éppen oda megy kirándulni". Pláne, ha nem egyedül tesz ezt, hanem a párjával, gyerekével, testvérével, szüleivel, barátaival.

A törvény értelmében pusztán annyit kell tennünk, hogy bejelentjük, hol fogunk a választás napján tartózkodni. Hát persze, hogy az egyéni jelöltek legszorosabb versenyének színhelyén...

"Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek."

Ezzel korábban, például 2006-ban, a szavazat értéke annyiban is felértékelődött, hogy a bejelnetett településen, kerületben, ha több választókerület is volt, szabadon szemezgethetett a választópolgár az utolsó pillanatig a szavazókörök, így a választókerületek között, egyfajta söprögetővé válva. Egyenlőbb lett az egyenlők között. Például a XI. kerületben nyugodtan választhatott három egyéni választókerület közül is. Sőt: Ha az első forduló után rájött, hogy egy másik válaztókerülettel jobban járna, nyugodtan át is mehetett a elepülésen belüli másik szavazókörbe. Mára szerencsére ezt kiiktatta a törvény 10. § (2) bekezdése, mely alapján előre kisorsolják, hogy a kékcédulás "igazolással" rendelkező személyek a település/kerület melyik szavazókörében voksolhatnak.

Nincs tehát más teendő, mint kideríteni a fent belinkelt listán kijelöltjelölt kékcédulás igazolásos körzetek közül melyikben a legszorosabb a verseny, majd kirándulást szervezni, pont oda, feltéve, hogy a hazai pálya esélytelen, vagy eleve "túlgyőzött".

"104. § (1) Ha a választópolgár a lakóhelyén túl tartózkodási hellyel is rendelkezik, a lakóhelye szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől kért igazolással a tartózkodási helye szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől - vagy a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól - kérheti a névjegyzékbe való felvételét. Az igazolás alapján a választópolgár a tartózkodási helyén szavazhat.

(2) Az igazolás kiadásakor a lakóhely szerint illetékes helyi választási iroda vezetője a választópolgárt egyidejűleg törli a névjegyzékből. Az igazolásban - a választópolgár nyilatkozata alapján - meg kell jelölni a tartózkodási helyet, ahol a választópolgár szavazni kíván, és azt a névjegyzéken fel kell tüntetni. Az igazolás átvételét a választópolgár, illetőleg e célra szóló meghatalmazás alapján az általa megbízott személy az aláírásával elismeri."

1997. évi C. törvény, a választási eljárásról

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás országgyűlési

A bejegyzés trackback címe:

https://kekcedula.blog.hu/api/trackback/id/tr91722804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása