HTML

Kékcédula

A kék cédula nem veszett el, csak átalakult. A választások eredményeit befolyásoló "trükkök százai" eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, ám a választás egyenlősége megköveteli, hogy mindenki alkalmazhassa ezeket. Ha tudsz ilyet, oszd meg velünk: kekcedula [KUKAC] gmail [PONT] com

Friss topikok

Linkblog

A csodálatos szavazatszaporítási trükk

2010.03.03. 16:30 mucin

Jelen leírás sértheti a választási eljárásról szóló törvény 89. §-át ("Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a joggal való visszaélést megvalósító befolyásolása"), így annak gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos kockázatok és mellékhatások tekintetében mindenki kérdezze meg ügyvédjét.

 

Korábban ismertettem már a tömeges átjelentkezéses csalás menetét. Röviden: az első fordulóra tömegesen átjelentkezett választókat szervetetten leszavaztatja az adott párt egy választókerületben, ahol így az egyéni mandátum rögtön eldől, majd a második fordulóban egy másik, még eldöntetlen választókerületben szavaztatja őket tömegesen, megválasztva ott is a jelöltet, így tehát az átjelentkezők összesen két egyéni mandátumról döntenek), majd megpróbáltam leírni, hogy a csalás olyan mértékű mozgósítást követelt volna meg, amely drága és nyilvánvalóan kiderül, így a rá fordított munka és presztízsveszteség nem állt volna arányban a potenciális politikai haszonnal (ugyanannyi szavazóval több mandátum), tömegek mozgatása nélkül pedig nem használható. Ezt a kiskaput egyébként is bezárták: a 2010-es választásokon már csak az szavazhat április 25-én a második fordulóban az elsőtől eltérő választókerületben, akinek a szavazata nem eredményezett még egyéni mandátumot.

 

A jelen trükknél is a dupla szavazat kreálása a cél: az első fordulóban leadott egyéni szavazatunk az országos kompenzációs listán akkor is hasznosuljon, ha a második fordulóban általunk támogatott egyéni jelölt történetesen győz. Ez a trükk egyénileg alkalmazható, nem kell hozzá buszoztatással járó tömeges átjelentkezés sem. Átjelentkezés nélkül az egyéni szavazatunk csak egyszer hasznosulhat, vagy az egyéni mandátum megnyerésekor, vagy az országos listán. Természetesen a trükköt logikus ötvözni az olcsó területi listás mandátumokat jelentő átjelentkezéssel, mivel így nagyobb eséllyel adunk területi listás mandátumot pártunknak.)

 

A trükk menete:

 

1. Ki kell választanunk azt a választókerületet, ahol az első fordulóban fogunk szavazni, ide jelentkezünk át az első fordulóra. A kiválasztásnál arra kell törekedni, hogy olyan választókerületet válasszunk, ahol: a) nagy valószínűséggel két forduló lesz (mivel ha itt az első fordulóban eldől az egyéni mandátum sorsa, akkor már sehol nem szavazhatunk a második fordulóban), b) a második fordulóban ebben a körzetben várhatóan ne az általunk támogatott jelölt nyerjen (mivel ekkor a nyertesre leadott első fordulós szavazatokat nem kompenzálják az országos listán).

 

Példák az első fordulóra számba jöhető választókerületekre:

- Fideszes szavazóknak: Újlipótváros, mivel itt a legvalószínűbb az MSZP-s jelölt második fordulós győzelme,

- MSZP-s szavazóknak: Heves, mivel, itt is lesz második forduló, valószínűleg fideszes győzelemmel, és kevés területi listás szavazattal is lehet megyei listás mandátumot szerezni),

- Jobbikos szavazóknak: Dombóvár, itt a második forduló várhatóan a Fidesz és az MSZP párharcáról szól majd (továbbá az országban itt a legolcsóbb a területi listás mandátum is.)

 

2. Meg kell határoznunk, hogy kedvenc pártunk melyik választókerületi jelöltjének jósolunk valós, de nem biztos esélyt a végső győzelemre, akit támogatni szeretnénk a második fordulóban, és oda kell átjelentkeznünk szavazni.

 

(Ebből rögtön következik, hogy a trükk csak a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatói körében alkalmazható, azonban ők adják a szavazók 85-90 százalékát. De a két kisebb párt, az MDF és az LMP támogatóinak is érdemes lehet átjelentkezni, viszont más okból (lásd itt). A választókerület kiválasztásához segítségül szolgálhat, hogy a pártok céljai közül melyik elérésében szeretnénk aktívabban részt venni.

Fidesznél választhatjuk valamelyik korábban inkább szocialisták által dominált - például budapesti - választókerületet, jobbikosok választhatják Ózdot, szocialista szimpatizánsok pedig választhatják Angyalföldet

 

A fentiek szerinti szavazás pozitívumai:

 

a) az egyéni képviselőre leadott első fordulós töredékszavazatunk így biztosan nem vész el, hanem felkerül az országos listára (függetlenül attól, hogy a második fordulóban sikerül-e győznie a pártunk képviselőjének), a kompenzációs listán pedig körülbelül minden ötvenezredik szavazatra jut egy kiosztott mandátum,

b) olyan területi listát támogathatunk, ahol már kevesebb szavazattal is mandátumhoz juthat pártunk,

c) a második fordulóban pedig olyan egy jelöltet támogathatunk, aki valóban rászorul a szavazatunkra, de nem reménytelen a helyzete.

 

16 komment

Címkék: csalás átjelentkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://kekcedula.blog.hu/api/trackback/id/tr951806070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarius 2010.03.03. 18:55:29

Mekkora idióta az, aki ilyen macerás folyamatot végigcsinál, csak hogy biztosan kétszer szavazhasson? Szerintem még egyszer is sok (tekintettel a választékra), de ez magánvélemény.

Joaquin 2010.03.03. 19:02:18

Elméletnek zseniális, de gyakorlatban túl rizikós, mert lehet, hogy a semmiért kockáztatják a presztízsüket a pártok, ezt még kisebb szinten sem fogják bevállalni.

KÉK MAKY 2010.03.03. 19:11:05

Valós betelefonálások a 197 különleges tudakozóba:

- A Frédi és Béniben az ökör köri autónak hol van a szarva? Lent, fönt vagy középen?

- A szumó birkózók, miután elvégezték a "dolgukat", ki tudják-e maguknak törölni a seggüket?

- Tessék már megmondani, hány óra van most Hawaii-on!
- 6:55 reggel, a mai napon.
- Miért? Máskor több van?

- Jó estét, a nyolcadik kerületben elütöttem egy sólymot az autómmal!
- És non stop állatorvosi rendelőt tetszik keresni?
- Jaj nem, dehogyis! Egy preparátort, aki ezt még ma este megcsinálja, mielőtt tönkremegy.

- Jó napot kívánok! A debreceni ABROSZ Biztosító számát keresem.
- Nem lehet, hogy Argosz?
- Abrosz vagy Argosz, nem mindegy?

- A hatodik kerületben keresek egy biliárdszalont. Az a neve, hogy B-I-L-I-Á-R-D-S-Z-A-L-O-N.

- Csókolom. Mit kaptam ma házi feladatnak?
- Hát azt nem tudom.
- Baszki anyád!

Ügyfél MÁV információt kér:
- Belföldi vagy nemzetközi információt kér?
- Hát, nemzetközit. Budapestről mennék Győrbe.

Nem csak az ügyfelek a hülyék:
- Üdvözlöm, XY vagyok, miben segíthetek?
- A kollégája a 198-on a nemzetközi tudakozóra irányított, amikor a Római Fürdő telefonszámát kértem!

- Üdvözlöm, XY vagyok, miben segíthetek?
- A VIII. kerületnek a számát kérem.
- Kérhetném egy kicsit bővebben, hölgyem?
- Hát nem tudok csak annyit, hogy VIII. kerület, Budapest.
- És a kerületen belül mit keres?
- Hát a kórházat!
- A kerületben több kórház is van. Melyikre gondolt?
- Hát ahol anyakönyveznek!
- Nem az anyakönyvi hivatalt keresi?
- De! Adja már azt a számot, na!

- Az előbb volt a rádióban egy szám. Tudna segíteni?
(nagy sóhaj)
- Miről volna szó?
- Jó, akkor dúdolom...

- Hűtőszerelő köllene, na!
- És milyen hűtőről lenne szó uram?
- Hát erről itt ni a sarokban!

- Üdvözlöm, XY vagyok, miben segíthetek?
- Találtam a telefonkönyvben egy szakaszt, amiben az volt írva, hogy szakmai tudakozó és a maga száma volt ott. Ez mit jelent? Tudnak nekem munkát adni?
- Nem hölgyem, ez azt jelenti, hogy ha páldául Miskolcon szeretne egy képkeretezőt, akkor én azt megkeresem önnek.
- Hát nekem csak 8 általánosom van. Milyen munkát tud adni?

Ugyan a puskázásra használt UV-fényben látható írás már néhány éves trükk, de csak az idén lett belőle botrány Magyarországon. Ez jó reklám volt az UV-fényt kibocsátó tollnak és a láthatalan tintának is, hihetetlenül sokat rendeltek belőle a diákok, már csak a poén kedvéért is.
Az egyik dunántúli középiskolában szintén voltak olyanok, akik ezzel játszottak, egymásnak irogattak poénos üzeneteket órán, de úgy nézett ki, mintha üres lapokat cserélgetnének. Nem is volt ezzel gond egészen a próbaérettségi megírásáig.

A leghátsó sorban ülő Kornél mindig valami hülyeségen törte a fejét és a dolgozat megírása előtt néhányan kiötlötték, hogy jól beolvasnak tanáruknak a nyolc év vélt vagy valós keserveiért. A megvalósítás Kornél feladata volt, mivel a hátsó sorban feltűnés nélkül használhatta UV-s tollát.

Kornél meg is írta a próbaérettségit, majd mielőtt az első sorban ülők összeszedték volna a dolgozatokat speckó tollával rajzolt egy nagy falloszt a papírra és aláírta: kapd be, f*fej!

Néhány nap múlva sor került az irományok kiértékelésére és a tanár szóban is elmondta a véleményét a diákok műveiről, külön kiemelve Kornél felkészültségét. Higgadtan beszélt, miközben a beavatottak már ficánkoltak, szerették volna látni, mit üzent Kornél rettegett tanáruknak.

A pedagógus végre befejezte a monológját és odaadta a papírokat az első sorban ülőknek, hogy osszák ki a többieknek. Kornél elégedetten nyugtázta, hogy kitűnőt kapott és vigyorogva vette elő UV-s tollát. Szomszédja és az előtte ülők is izgatottan lesték a papírt, amin az UV fény hatására meg is jelent a nagy fallosz és a "Kapd be!" felirat.

Jót röhögtek, szomszédja meg is veregette barátja vállát, amitől annak kicsit megremegett a keze és a toll megvilágította a lap alját, ahol újabb felirat tűnt fel, Kornél legnagyobb megdöbbenésére és rémületére:

"Öreg vagyok én már ehhez. Találkozunk az érettségin!" Alatta pedig az UV fényben ott virított a tanár aláírása.

Kornél elsápadt és hangosan felcsuklott. A tanár ránézett és megkérdezte:

"Talán valami baj van, fiam? Mondani akar valamit?"

Kornél felállt, bár lábából teljesen kiszállt az erő. A példás tanulóként ismert fiú égővörös arccal, lesütött szemmel, remegő végtagokkal állt tanára előtt nyolc év után. Érezte hogy mondania kell valamit. Az osztály is elnémult, érezték a feszültséget a levegőben. Végül Kornél rászánta magát, felnézett és csak annyit mondott:
"Sajnálom, hogy f*szfejnek neveztem! Bocsánatot kérek érte."

A második padban Kornél legjobb barátja, Szabolcs hangosan felszisszent. A tanár arcából kiszökött a vér. Csak nézett maga elé végtelenül hosszúnak tűnő ideig, majd intett Kornélnak, hogy menjen ki vele a folyosóra.

Nemsokára a fiú visszatért, vörös szemekkel a padjához ügetett, majd az UV-s tollal sietve távozott.

Vagy negyed óra is eltelt, mire a tanár bedugta a fejét az ajtón.
"Aki úgy érzi, mondandója van még ebben az ügyben az fáradjon ki!" -szólt, mire Szabolcs szó nélkül felállt és sápadtan kisietett.

Nemsokára mindannyian visszatértek, a fiúk csendben leültek a helyükre, a tanár pedig elővette sok éves bambusz mutatópálcáját, rátámaszkodott ahogy szokott és jelentősségteljesen az osztályra nézett, aztán váratlanul kitört belőle a nevetés. Nyolc év alatt nem látták ilyennek őt a diákjai, nem is hitték hogy tud nevetni a mindig morcos tanerő.

"Na, jöjjön ki fiam, mesélje el a többieknek is" -intett Kornélnak, aki a tábla előtt élete legkínosabb felelését vágta le. Elmondta elejétől fogva a történetet és kiegészítette azzal, amit eddig ő sem tudott.

Amikor ugyanis a tanár odaadta a dolgozatokat az első sorban ülőknek, az előre megbeszéltek alapján Kornél dolgozata Szabolcshoz került, aki egy kölcsönkért speciális tollal villámgyorsan felfirkantotta a tanár szájába adott üzenetet és alá is írta a nevében, majd ez a friss iromány került Kornélhoz. A pedagógus tehát mindaddig semmit nem tudott a titkos üzenetről, amíg Kornél el nem mondta neki, minek nevezte őt... :)

KÉK MAKY 2010.03.03. 19:13:45

Önéletrajzokban találták...

"Bízzon bennem, próbáljon ki!"

"Jó kommunikációs és konfliktusmegoldó készséggel, valamint érzékeny interperszonális "antennákkal" rendelkezem."

"Pozitív válaszukat várom, de ha nem én lennék a szerencsés nyertes, kérem vissza a pályázatom!"

"Kérem írja meg, hogy mi az igazság."

"Célom, hogy az N-N Biztosító Rt. egyik jövőbeli szakembereként utat mutassak, illetve építsek ki a sikerekben gazdag jövő felé. A potenciális
ügyfeleinkkel történő üzletkötés során cégem nevében kötök üzletet, amely bizalmát és jövőjét a kezembe helyezte. Meggyőződésem, hogy az a cég, amely alkalmaz már nem csak egy cég, hanem az én cégem, amelyet nem csak az én munkám gyarapít, hanem a saját jó hírnevem is."

"A honlapon találtam meg a recepciós munkakörbe invitáló felhívást, és gondoltam próba cseresznye."

"Biztos vagyok benne, hogy mostanra már térdig járnak a beküldött pályázatokban, de ezt az egyet olvassák még el, legyenek szívesek. A kettőnk közötti munkakapcsolat mielőbbi létrejöttének egyetlen akadálya az, hogy ez a tanfolyam ez év ...-án fejeződik be. Abban a reményben búcsúzom Öntől, hogy hamarosan szinte minden nap találkozni fogunk."

"Kommunikatív alkatnak tartom magam. Angolul, németül nem beszélek, de egy gyorstalpaló tanfolyam elvégzésére bármikor vállalkozom."

"Kifejezetten testhezállónak tartom az összetett munkakört, amikor nem kell egy íróasztalhoz leülni, hanem nyüzsögni, intézkedni, megoldani a problémákat."

"munkahelyi telefon: XXX-XXXX (csak ha nagyon muszáj)"

"Kedves XXXXX! Habár így közel sem élvezhető annyira a fényképem, mintha e-mailen keresztül ment volna át, de remélem ez nem lesz akadálya további "kapcsolatunknak". (egy faxon érkezett önéletrajz)

"1993-ig egy EMBERNÉL voltam titkárnő."

"...csak olyan munkalehetőséget tudtak felajánlani amire én nem találtam magam rátermettnek (üzletkötő). Utolsó munkahelyem egy
"tanulmányútnak" felelt meg. Megtanultam, hogy milyen munka nem való nekem (a biztosítási üzletkötő). Itt megtanultam, hogy tényleg nem nekem találták ki ezt a munkát."

"A feltételekben olvastam, hogy közgazdasági érettségi, de remélem a kereskedelmi érettségi is megfelelő lesz."

"szabadidős tevékenységek: belföldi utazások, pszichológiai, egészségügyi és szakmai könyvek, művészetek és hétköznapi esztétika, baráti viták "az élet nagy dolgairól"."

"Az "érdekesebb" (esetleg balhézós) partnerek ügyes, szakszerű lekezelése a célból, hogy a végén mosolyogva fejeződjék be a kontaktus."

"gépkocsi: Suzuki 1.3"

"1990-ben a változások szele engem is megérintett. A kereskedelemben lettem vállalkozó és rájöttem arra, hogy nem mind arany, ami fénylik."

"Gyűjtöm a régi korabeli és a mostani autóbusz, villamos, trolibusz képeit, már 12 éve, 2 dossziéban, mert ez a hobbim. Szeretek utazni, autóbuszon, stb."

"a Helyesírási Versenyen I. helyezést értem el, mert jó a Helyesirásom."

"Mivel nem tudom, hogy Önök helyileg pontosan hol találhatóak, szeretném ha tudnák, hogy kb. 20 perc alatt az Őrs vezér téren tudok lenni."

"Szívesen dolgozom emberek között, ám nem vagyok dekoratív jelenség, ezért inkább a háttérben: irodában, raktárban, számítógép előtt, kamera mögött, esetleg telefonnal a fülemen tevékenykedem."

"Szeretnék egy stabil állást, amivel megteremthetem az egzisztenciális alapjaimat."

"Tárgy: titkárnői állásra való jelentkezés
Mellékelt önéletrajzommal jelentkezek a meghirdetett ügyfélszolg. állásra."

"családi állapot: férjezett, férjem az XYW Kft. egyik művezetője, egy
egyetemista lány édesanyja"

"Ügyfelek és a hatóságok lelkivilágában is jól kiismerem magam."

"..."úgyfélszolgálkati" munkakörre jelentkezem"

"Ezeken kívül még közel is lakom az Andrássy úti épületükhöz, hisz a Városliget másik oldalán, a Hermina útról nyíló kis kereszt utcában lakom."

"A biztosítási munka alapvetően közel áll a fuvarszervezéshez..."

"Abba a korosztályba tartozom, akikbe erősen belenevelték a "kecske
és a káposzta optimális összetartozását"."

"A nevem Horváth Ferenc. Ha szüksége van egy olyan embere, aki a cég minden szaladgálni való dolgait elintézze, akkor én kellek Önnek."

papageno 2010.03.03. 19:24:34

A választékot ismerve, mindkét fordulóban a fotelban maradás az egyetlen jó döntés.

kispista2 2010.03.03. 19:48:03

A töredékszavazat csak ededményes és érvényes szavazás esetén kerül az országos listára. Tehát ha második fordulóra kerül sor, akkor az ott leadott töredkszavazat számít.

hebab 2010.03.03. 19:49:10

a poszt marhaság, de amit kék maky nyomott ide, az zseniális. :)

pakesz (törölt) 2010.03.03. 22:56:17

de jo kis spekulativ...

szerintem meg dobjanak ossze jodraketakra, es lojek fel, hogy jo ido legyen, tutti nem lesz meg a fideSS ketharmad

Muster Mark 2010.03.04. 04:52:24

pakesz: annál jobb. (...ik) ;-)

Don Quixote de la Ferko 2010.03.04. 07:06:21

Jó lenne, ha az a zsenialitás, aki ezeket a "szuper trükköket" kitalálja, legalább egyszer elmenne egy okmányirodába, és végigcsinálna legalább egy átjelentkezést, bejelentkezést, bármit, ami ügyintézéssel jár. Aztán beszorozná az időt azzal az emberszámmal, amennyivel meg szeretné váltani a választási világot.

Jogosítvány anno, az átkosban:
Orvos orvosovics orvoshoz be. Vérnyomásmérés, pecsét, csókolanyádboris, 5 (10) év múlva gyere.

Jogosítvány most, a világ legjobb országában:
1. nap. Orvos orvosovics orvosovhoz be. Beutaló a laborba.
2. nap. Reggel hatkor sorbaállás a laborban. Jobb helyeken sorszám, máshol anyázás és "én voltam előbb" szlogenek ordibálása a labor légterében. Vérvétel.
3. nap. Laboreredményért vissza. Jó szervezéssel orvos orvosovics orvoshoz be. Vérnyomásmérés, kasszához járulás, papírka, amivel lehet vonulni okmányirodába.
4. nap. Okmányiroda. Jééé, itt időpontot köll kérni. Időpontkérés.
5. nap. Okmányirodába be. Megadott időpont, + x idő kivárása, mert jönnek a csókosok, a pofátlanok, a .... Bejutás után papírmunka, pá, majd küldjük.
6. nap. Postás munkaidőben ajánlott levelet ki. Értesítés bedob. (Ha otthon vagy akkor is, nem szokásuk a becsengetés)
7. nap. Másfél órás sorbaállás a postán, ajánlott levél benne a jogsival ki. (Jobb esetben be lehet menni érte az okmányirodába, akkor a szokásos időpontkéréses, visszameneteles variáció lép életbe.

Szóval ennyit a nagy átjelentkezésekről.

T mint T 2010.03.04. 10:34:21

Szerintem meg jo a poszt. Meg egy kiskapu a valasztasi rendszerunkben, ami megoldasra var. De szerintem ez a valasztasi rendszer ugy rossz, ahogy van. Ez maganvelemeny.

Az atjelentkezes nem olyan bonyolult egyebkent. Kulfoldi tartozkodasom miatt kellett inteznem es 10 percbe kerult, egy OVB honlaprol letoltheto fel oldalas formanyomtatvannyal.

De a tobbi kommentes velemenyet is megertem (rossz valasztek, ugyintezes, szabadido-program egy szep napon).

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.03.04. 10:52:25

Na többek között ezért is legyen más és LEHET MÁS A POLITIKA!

www.lehetmas.hu

Nocsak 2010.03.09. 18:10:11

@sarius: március 8-án, kedden a Klubrádióban Tóth Zoltán, választási szakértő cáfolta, hogy olyan könnyen kijátszhatóak a törvények.

Pentvalley 2010.03.31. 14:51:29

Seres Mariék melegen ajánlják a fenti módszert:
civilmozgalom.hu/index.php?ac=mindenkiszavazhat#top

Éljen a "civil" kurázsi! :-(
süti beállítások módosítása