HTML

Kékcédula

A kék cédula nem veszett el, csak átalakult. A választások eredményeit befolyásoló "trükkök százai" eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, ám a választás egyenlősége megköveteli, hogy mindenki alkalmazhassa ezeket. Ha tudsz ilyet, oszd meg velünk: kekcedula [KUKAC] gmail [PONT] com

Friss topikok

Linkblog

A fanatikus Jobbik-szimpatizáns Ózdra jelentkezhet át

2010.02.24. 00:51 mucin

Török Gábor a Nyerhet-e a Jobbik egyéni mandátumot? című bejegyzésében arra a következtetésre jutott, hogy jobbikos egyéni képviselőjelölt tavasszal gyakorlatilag sehol sem nyerhet, mivel a fideszes jelölt nem fog sehol visszalépni, a második fordulóra pedig csak három jelölt (Fidesz, MSZP és a Jobbik) marad, ahol a jobbikos nem várható befutó helyre.

Úgy látom azonban, hogy Ózdon (Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. választókerületében) nyerhet a Jobbik jelöltje, Kisgergely András, a következők miatt:

Ha megfigyeljük az 1998-2006-os országgyűlési választások első fordulóinak statisztikáit, akkor látható, hogy a választókerületben az országos átlagtól egyre jobban elmarad a válazstáson való részvétel.


(forrás: Országos Választási Iroda)

A 2010-es választásokra nem várhatunk 60% feletti országos részvételt, így nagy valószínűséggel Ózdon az első fordulóban nem jelenik meg az összes választó legalább 50%-a. A törvény szerint érvénytelen első forduló esetén a második fordulóban minden jelölt újra elindulhat. Várhatóan körülbelül öt képviselőjelölt méretteti meg magát a kerületben, akik mindannyian próbálkozhatnak április 25-én is (bár elképzelhetőek visszalépések). A kis pártok jelöltjei nem a szélsőjobbos jelölttől vesznek el potenciális szavazatokat, hanem az MSZP-től és a Fidesztől. 2006-ban az első fordulóban itt a következő egyéni eredmény született: MSZP-s: 59,93%, fideszes: 26,46%; a 2009-es Európai parlamenti választást a választókerület bázisában, Ózdon a Jobbik kis híján a legtöbb szavazatot szerezte (Fidesz: 35,11%, Jobbik: 33,24%, MSZP: 23,47%).

Ha április 11-én a Jobbik az első fordulóban a most mért 15% körüli országos eredményhez képest több szavazatot kap, akkor a várható országosan nyertes Fidesz mellett a Jobbik a 2009-es átütő eredményét is felülmúlná. Emellett az is várható, hogy az MSZP a kampányban le fog dolgozni a 2009-es hátrányából a Fidesz kárára. Bár nem ismerem a választókerületet, de a papírforma szerint ez az egyéni mandátum könnyen lehet a Jobbiké.

Szerintem máshol valóban nincs reális esélye a Jobbiknak, csak Ózdon. A Heti Válasz által emlegetett (Honnan jön a Vona-csapat?) másik Jobbik-fellegvárban (tiszavasvári és szerencsi központtal) érvényesnek ígérkezik az első forduló, hiszen négy éve is bőven 60% felett volt a részvétel, tehát a második fordulóra a Fidesz jelöltjének ölébe hullik a kieső kicsik szavazata, de legalábbis többet profitál majd belőlük, mint a jobbikos jelölt.

Ennek megfelelően az a jobbikos szavazó, aki olyan jobbikos egyéni képviselőjelöltre szeretne szavazni, akinek reális esélye van a győzelemre, annak érdemes megfontolnia egy ózdi kirándulást április 25-re, és ha már arra jár, akkor akár át is jelentkezhet Ózdra szavazni...

1 komment

Címkék: jobbik átjelentkezés kedvenc jelölt

A bejegyzés trackback címe:

https://kekcedula.blog.hu/api/trackback/id/tr581785704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.24. 15:53:08

"máshol valóban nincs reális esélye a Jobbiknak"

Csurka ezt egy kissé máshogy látja...
www.miep.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3072
Szóval szerinted csak "farkast kiált", vagy tényleg megy a Vona
-t Gyöngyösre a Jobbik szavazókkal?
süti beállítások módosítása