HTML

Kékcédula

A kék cédula nem veszett el, csak átalakult. A választások eredményeit befolyásoló "trükkök százai" eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, ám a választás egyenlősége megköveteli, hogy mindenki alkalmazhassa ezeket. Ha tudsz ilyet, oszd meg velünk: kekcedula [KUKAC] gmail [PONT] com

Friss topikok

Linkblog

Miről szól ez a blog?

2010.02.18. 13:52 mucin

Mottó:  Az országgyűlési képviselőket (...) a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással választják. (Alkotmány, 71. § (1))

2006-ban nagy port kavart, hogy szemfüles választók (például szerény személyem is) az országgyűlési választások egyik fordulójára átkéredzkedtek szavazni egy másik településre, így ők határozhatták meg, hogy valójában kire akarják adni a voksukat, illetve akár  billegőnek vélt választókerületben segíthették kedvenc jelöltjüket. Azóta módosították a választási eljárásról szóló törvény 89. §-át, sőt e törvény szerint "Az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének a joggal való visszaélést megvalósító befolyásolása", de továbbra is vígan vissza lehet vele élni:

  • "Az a választópolgár, aki a szavazás napján lakcímétől távol, de Magyarország területén tartózkodik, a lakcíme szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől kért igazolással azon település helyi választási irodájának vezetőjétől - vagy a szavazás napján szavazatszámláló bizottságától - kérheti a névjegyzékbe való felvételét, ahol a szavazás napján tartózkodik. Az igazolás alapján a választópolgár azon a magyarországi településen szavazhat, ahol tartózkodik."
    (A választási eljárásról szóló törvény 89. §-ából)


Sokan, több ízben jelezték a problémát, de az Alkotmánybíróság megalapozatlannak találta az erős indokokat:
"A   közvélemény-kutatási   adatok megismerhetősége   alkotmányosan  nem  elfogadható   indok   az igazolással  történő szavazás kizárására, mert ha  a  jogalkotó ezen indok alapulvételével zárná ki a lakóhelytől távol történő szavazás  lehetőségét,  az  a  választójog  aránytalan   (ezért alkotmányellenes) korlátozását eredményezné."
(6/2007. (II. 27.) AB határozat)

A blogban végig tervezzük venni, hogy mikor racionális átjelentkezéssel megpróbálni a többiekhez képest nagyobb súllyal befolyásolni a 2010-es parlamenti választások eredményét (töredékszavazat megmentése második fordulós nyertesre szavazás esetén, billegő választókerületek, választási térképek, aránytalanul kicsi választókerületek, kis pártok népszerű jelöltjei stb.). Véleményem szerint az a tisztességes, ha minél többen pontosan ismerik a lakóhelytől távol szavazás lehetőségét és értelmét, így mindenki maga döntheti el, hogy szeretné-e ha átjelentkezési igazolással, korunk "kékcédulájával" még egyenlőbbé válna.

Az Országos Választási Iroda honlapján megtalálható minden információ arról, hogy mi az átjelentkezés technikai menete: Szavazás Magyarországon a lakóhelytől távol (igazolással szavazás).

1 komment

Címkék: jogszabály átjelentkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://kekcedula.blog.hu/api/trackback/id/tr661768920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.24. 14:44:18

Hello! Tetszik ez a blog!

Bár majd még csak később lenne aktuális, de érdekelne, hogy mi a szabály speciálisan az időközi választások esetére?
(-meg is kereshetném, de gondolom, Ti kapásból vágjátok:)

Köszönettel: Attila
süti beállítások módosítása