HTML

Kékcédula

A kék cédula nem veszett el, csak átalakult. A választások eredményeit befolyásoló "trükkök százai" eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, ám a választás egyenlősége megköveteli, hogy mindenki alkalmazhassa ezeket. Ha tudsz ilyet, oszd meg velünk: kekcedula [KUKAC] gmail [PONT] com

Friss topikok

Linkblog

A kékcédula-túra kilátójából

2010.04.14. 14:53 mucin

I. Bocsánat

Bocsánatot kérek, ha esetleg volt az olvasók között valaki, aki az én felbújtásomra csapott fel voksturistának, majd állt sorban órákat. Bocsánatot kérek azoktól is, akik nem trükközés miatt voltak kénytelenek sorban állni mögöttem körülbelül egy perccel tovább.
Mentségemre két dolgot tudok felhozni:

1. Nem számítottam rá, én is négy órát állok/ülök/támaszkodom majd sorban a XIII. kerületi Kassák Lajos Gimnáziumban.
2. Aki velem együtt vagy utánam állt a sorban, az amire sorra került - a négy órás ácsorgás-ücsörgés gyümölcseként -, már tudhatta a kvázi-végeredményt, mely szerint az LMP bejutott, az MDF pedig kiesett, tehát a hezitáló LMP-sek bizton húzhatták be az ikszet, az MDF-esek pedig választhattak a maradék négy lehetőség közül.

II. Nem volt tömeges a visszaélés mértéke

1. A 2006-os választáshoz képest csak 14%-kal nőtt az első fordulóra, és 19%-kal a második fordulóra átjelentkezettek száma (57999-46144-ről 66082-54758-ra).
2. Személyes tapasztalatom is a XIII. kerületben azt mutatta, hogy az átjelentkezettek nagy része nem stratégiai szavazó volt, ahogy végignéztem magunkon, hanem csóró vidéki diák vagy fiatal segédmunkás/irodista, az átlag életkor körülbelül 24 év lehetett.
3. A Mandiner blogon tanar ur számokkal támasztja alá, hogy miért nem igazolható a ubatov-voksturizmus, a tömeges átbuszoztatás egyik párt részéről sem, az Index többször is körüljárta a szavazatturizmus témáját, megállapítva, hogy nincs nyoma tömeges választási csalásnak. Az első fordulóra csak 2487 személy kérte át magát Budapestről Budapestre, közülük az egyik én voltam. :)


III. Első fordulós elemzés

1. Nagyon megbízhatónak bizonyultak a választási térképen a közvélemény-kutatók által megjelölt voksturista-útvonalak. Az első körös töredékszavazat megmentése is működött.
2. Felsült azonban a dupla töredékszavazatos trükköm, mivel a 60%-os részvételi becslések ellenére 64,38%-os volt a részvétel. Így még a roncstérségben, Ózdon is elment a szavazók fele választani.

IV. A jelenlegi voksturista-csalogató rendszer alapvetően hibás

1. Hibás egyrészt az átjelentkezésre adott szigorú törvénnyel járó sorállás, hiszen emiatt sok fiatal vidéki egyetemista lemaradt a szavazásról.
Budapesten majdnem 80%-os volt az ezer főnél kevesebb átjelentkezőt szavaztató szavazókörökben az átlagos részvétel (79,2% felvett/átjelentkezett), ehhez képest a XI. kerületben a 6 órás sornak köszönhetően a 2823 átjelentkező közül csak 1605 állta végig a sort, ami hajnali negyed kettőig (!) állt, ez csak 56.9%-os részvétel azok között a motivált választók között, akik direkt időt szenteltek az átigazolás bürokráciájának. Egyébként ez teljesen érthető is. Racionálisan senkinek nem éri meg hat órát sorban állnia egy választás miatt, főleg ha az politikusokról szól.

Készítettem egy ábrát, amely nagyon jól mutatja, hogy hogyan hűtötte a szavazni szándékozó fiatalok lelkesedését a hatalmas tumultus az ominózus három választókerületben:


Az ábrát az alábbi adatok felhasználásával készítettem:


2. Hibás a döntés másrészt azért is, mert olcsón lehetett volna jobb megoldást találni, hiszen ott van példának egy működő megoldás: a külképviseleti szavazás rendszere.
Az átjelentkezéses probléma tüneti kezelése helyett annak magvát kell kigyomlálni: a trükközés/csalás lehetőségét. Ez egy csapásra lehetetlenné válna, ha például az idei 86 (!) külképviseleti állomáshely mellett felvennének 19 magyarországit is, a megyeszékhelyeket, és ha azt valaki a külhonihoz hasonlóan külön kéri, akkor egy héttel a választás előtt mindenki azon a megyeszékhelyen szavazna, ahol akarna, de a saját lakhelyének jelöltjeire. A külhoni szavazáshoz hasonlóan, a külképviseleti-megyeszékhelyi névjegyzékbe történő felvételkor törölnék őt az egy héttel későbbi rendes választás szavazókörének névjegyzékéből. És az eredmény sem késne, mivel urnabontásra ugyanúgy az eredeti választókerületének voksaihoz kevernék a szavazatát, ahogyan a külképviseleteken szavazók tehették.

Aki nem tud hazamenni, de nem tud/nem akar egy héttel korábban sem elzarándokolni a legközelebbi megyeszékhelyre sem, az ugyanúgy ne szavazhasson, mint ahogyan egy afrikai őserdőben szolgáló magyar missziós nővérnek sem adatik ez meg az afrikai ország fővárosába utazása nélkül.


3. Nem kell ahhoz fizetni egy pártnak, hogy egyesek értelmesen gondolkodjanak. Valószínűleg többen voltunk csalók mint a Fidesz, de kevesebben mint Szanyi Tibor gondolná, akik saját józan paraszti eszüket használva rájöttek, hogy fideszes bástyákban szavazni kevesebb beleszólást jelent. Főleg azok tekinthettek rá a választási térképre, akik Budapesten élnek, de nincsen bejelentett lakcímük. A hozzám hasonló Lidl-birkáknak már az érzés is megérte, hogy most 100 forinttal olcsóbban kapom a sajtot, azaz elvileg duplanullát ér a szavazatom az egyszerű nulla helyett. :)

Szerintem a hozzám hasonlók meg is érdemelték a 4 órás sort, egyébként is, feltehetően az egyes pártok szimpatizánsai között arányosan akadtak ilyen önszorgalmi birkák. Viszont az a tény, hogy most nem éltek vissza tömegesen és részre hajlóan a rendszerrel, még nem ok arra, hogy ne kellene ezt a törvényt sürgősen rendbe rakni, egyrészt a Civil Mozgalom választási csalási felhívása szép példa (ha egy tizeddel többet kapnak, akkor már járna nekik az állami támogatás), másrészt az egyenlőségnek nem csak a gyakorlatban kell működnie.

A választási eljárásnak és az eredménynek sziklaszilárd alapon kell állnia, hiszen ez biztosítja a demokráciába vetett választói bizalmat. Ha négy év múlva kialakulna egy 2002-höz hasonló öldöklő fej-fej melletti verseny, ahol történetesen egy mandátumon múlna az új kormány színezete, akkor ott sokan nem tudnák egy legyintéssel elintézni a jelnlegi átjelentkezési turizmus tényét.

V. Hajrá turisták!

Nagyon remélem, hogy a szavazatérték-optimalizálásnak 2014-re vége szakad, de aki ügyesen jelentkezett át a második fordulóra, annak hajrá 25-ére, kitartást a sorhoz! :)

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás csalás gyakorlatban átjelentkezés voks10

A bejegyzés trackback címe:

https://kekcedula.blog.hu/api/trackback/id/tr401920796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása