HTML

Kékcédula

A kék cédula nem veszett el, csak átalakult. A választások eredményeit befolyásoló "trükkök százai" eddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt, ám a választás egyenlősége megköveteli, hogy mindenki alkalmazhassa ezeket. Ha tudsz ilyet, oszd meg velünk: kekcedula [KUKAC] gmail [PONT] com

Friss topikok

Linkblog

Kis választókerületek, "olcsó" megyei listák

2010.03.02. 14:01 mucin

Bár az 1989-ben elfogadott választási törvény a 176 egyéni választókerülettel nagyjából egyenlő számú szavazóra parcellázta fel a megyéket és a fővárost, és a területi mandátumok is arányosan kerültek kiosztásra, azonban a demográfiai folyamatok (urbanizáció, elvándorlás, természetes fogyás stb.) mára aránytalan különbségekhez vezettek. Az Alkotmánybíróság már 2005-ben határozatban (22/2005. (VI.17.)) kötelezte az Országgyűlést, hogy az egyenlő választójog alapelvét sértő a torzulást 2007 közepéig szüntesse meg, így azóta mulasztásos alkotmánysértést követ el a parlament.

 

(Forrás: A választókerületi rendszer határainak újrarajzolása, KDNP-s Barankovics Alapítvány, 2008)

 

2006-ban Tolna 4-es választókerületében, Dombóváron 17632-en jelentek meg a második fordulóban, míg Pest 8-as választókerületében, Érden 45384-en, így jóval több mint két és félszeres különbség volt a két egyéni mandátumról döntő szavazók száma között. Ugyanez megmutatkozik a megyei listás mandátumok kiosztásának torzulásában is: Tolnában elég volt 25992 szavazat egy listás mandátumhoz, míg Pest megyében 40898 területi listás voksra jutott csak egy megyei mandátum. Tehát közvélemény-kutatási adatok teljes ignorálása mellett is megéri például egy érdinek mindkét fordulóban mondjuk Dombóvárra átjelentkeznie, ahol sokkal hangsúlyosabb úgy az egyéni mint a listás voksa.

 

A közvélemény-kutatásokat mégis érdemes figyelembe venni a szavazatmaximalizáláshoz, mivel nem minden leadott szavazat hasznosul egyéni és területi listás mandátum formájában. A képviselőt közvetlenül nem eredményező szavazatok bár nem vesznek teljesen el, mivel töredékszavazatként az országos kompenzációs listára felkerülve még adhatnak mandátumot, viszont sokkal több töredékszavazat kell hozzá. 2006-ban például 9000 egyéni dombóvári voks már mandátumot ért, 26000 listás szavazattal pedig Tolnában bármelyik az 5%-os országos küszöböt átlépő párt megyei képviselőt küldhetett, de az országos listán a mandátumkiosztási algoritmus (d'Hondt mátrix) szerint minimálisan 49349 töredékszavazat kellett egy kompenzációs mandátumhoz, így egy rossz átigazolás akár kisebb beleszólással is járhat végül.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: matematika átjelentkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://kekcedula.blog.hu/api/trackback/id/tr881802755

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hol érdemes területi listás mandátumra hajtani? 2010.03.03. 21:04:02

Épp most olvastam egy érdekes blogbejegyzést tegnapról, ahol a szerző azzal érvel, hogy az az olcsó területi listás mandátum, ahol kevés szavazóval lehet azt megszerezni. Ha tehát x megyében 10.000 szavazat, y megyében pedig 20.000 szavazat kell egy ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása